Home
Geschiedenis
Foto's
Te koop
Kwekers
Volierebouw
Links
Contact

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geschiedenis

De story van de Rode Vossen is begonnen op de verkoop van Albert van der Flaes, in december 1973. Freek Romein kocht er samen met zijn broer twee duiven: koop 25, Schoon Voske en koop 45, Vos den Bijter.

Na de verkoop kwam er een man naar hun toe met de onvergetelijke woorden: “Ge hebt niet alleen de twee duurste duiven gekocht maar ook de twee beste! Koppel ze tegen elkaar en ge zult zeker slagen”.Deze man was Albert van der Flaes zelf en zijn wijze raad zou waarheid worden. Die winter van 1973/1974 werden er twee jongen geboren: de NL74-865728 en de NL74-865729. Beide duiven werden de schrik van de omgeving Twello. De NL74-865729 vloog dertien maal een 1 e en kreeg de illustere naam: Rooie Appie, vernoemd naar Albert van der Flaes. Later verhuisden er nog vele Vossen van Albert van der Flaes naar de hokken van Romein.

In 1974 ruilde de vader van Bertie Camphuis een koppel eieren uit Vos den Bijter x Schoon Voske voor een schilderij. Uit deze eieren kwamen de duiven NL74-1262494 (Vaal) en de NL74-1262495 (Rood).

De Rode 495 werd samen met een schallie duivin van Wout Smeulders de ouders van de Fameuze 05, en vele andere goede broers en zussen.
Denk maar aan de 241, Hannibal Archibald, Annie de moeder van James Bond, Chateauroux enz. Ook de Vale Bertanus, winnaar 1e Nationaal Hof 1986, komt uit een zus van Rooie Appie.
Dan volgt het noodlottige besluit in 1977 van Freek Romein om te stoppen met de duiven.
In totaal worden 327 duiven verkocht in drie gedeeltes t.w.:

Het allerbeste in de Nederlandse duivensport had Freek verzameld dus het beste van het beste kwam hier in de verkoop namelijk:
A. Gebr. Smeulders, Neunen
- De Olympiade Budapest en zoon van het Kanon
- De Goede Twaalf, grootvader van de 05, B. Camphuis
- De Olympiade 44, ook een zoon van het Kanon
- Het Kanon
- Kinderen van de Oude Schalie van ‘58
- Dochter van de Bange van ’51, Gebr. Janssen
- En van de Olympiade 08, weergaloze kweker en vlieger.

B. Jos Klak
Uit alle goede lijnen, de 20 kweekdoffer, Dikke van de 20, Jong Koppen enz.

C. Dr. Linssen
- De Helletrein uit de Bedelaar
- De Agent
- Jonge Jos
-De Zwerver
- De Meeuw

En last but not least: de rechtstreekse duiven van Albert van der Flaes, Ravels. De schatbewaarder van de Janssen-duif en de Rode Vossen.
Afstammelingen van :
- De Scherpe
- De Witstaart van ‘68
- De Voskweker
- De Dikke Vos
- De Merckx van de Flaes, zoon van de Jonge Merckx, Gebr. Janssen
- De Veldman Stier
- De Goede Blauwe van ’71, kleinzoon van de Blauwe van Lier met zijn twintig 1e.
En het Gouden Koppel:
Vos den Bijter x Schoon Voske

Het Wereld Beroemde Gouden Koppel

Na de verkoop valt het koppel uit elkaar. Vos de Bijter wordt gekocht door C.Compier en Schoon Voske door W. Smeulders. Rooie Appie wordt gekocht door Dhr. Joosten uit Zevenaar.
Maar in 1979 gaat Freek Romein toch weer opnieuw beginnen en koopt ook zijn gouden koppel terug. Vanaf die tijd is het Gouden Koppel weer bij elkaar en de successen uit de nakomelingen stapelen zich op met als klap op de vuurpijl: De Fameuze 05, NL77-476105. Deze kleinzoon van het gouden koppel wordt de beste midfonddoffer van Nederland met in zijn kielzog ook nog enige broers. Trouwens, Vos de Bijter heeft in 1978 ook nog een tijd bij Cor Frijters uit Standaarbuiten op het hok gezeten. Hij kweekte er o.a. zijn Rode Bijter NL79-1971509 mee, een fameus kweker en (groot-)vader van talloze 1e prijs winnaars en kampioenen. Ook de Blauwe Bijter NL78-7832238 kweekte hij, een super kampioen met o.a. een 1e Corbeil en 1e St. Ghislain.
Rooie Appie kwam in februari 1984 op het hok van Henk Kuijlaars.

De heer Joosten stopte met de duiven en Henk  nam het kweekhok over, waaronder de rechtstreekse Janssen duiven , Dr. Linssen duiven en de Rooie Appie. Zijn kinderen zijn de hele wereld over gegaan. Zelf had Henk ook nog veel kinderen van Appie, welke ik meerdere malen gezien heb. Ik heb ook verschillende kleinkinderen bij Henk gekocht in de jaren 90. Wat een supers waren dat.
Ook had Henk nog een zoon van Vos den Bijter namelijk de NL78-401310, een half broer van Appie. Jan vd Sande uit Monster had deze destijds gekocht op een verkoping van de familie Romein in 1981 en kweekte er 1e prijsvliegers en video-winnaars uit. Toen Jan wegens ziekte zijn duiven verkocht is de “10” bij Henk op het kweekhok gekomen.
Het is teveel om op te  noemen wat uit het gouden koppel Vos den Bijter x Schoon Voske is gekomen, maar zeker is wel dat in veel topduiven en asduiven deze lijn van het gouden koppel voorkomt.
Niet voor niks staan de Rode Vossen en in het algemeen de Janssenduif bekend om hun kweekwaarde en om hun raszuiverheid, vooral in kruising.

In 1987 kweekte Freek het laatste jong uit Vos den Bijter x Schoon Voske. Het was de “Last Lady”, een krasduivin met ringnummer NL87-1377300.
Vos den Bijter en Schoon Voske zaten samen apart in één hok, dus alle twijfels ten spijt is de Last Lady echt een jong van hun samen.

Schoon Voske overleed op 05 april 1988.
Vos den Bijter overleed op 06 augustus 1992

 

Toen ik in 1993 voor het eerst bij de familie Romein op Frederikshof kwam, ging voor mij een lang gekoesterde droom in vervulling. Dit is voor mij werkelijk een mekka, wat een klasse duiven.
Bij de rondleiding door de hokken heb ik ze allemaal gezien en sommigen ook vastgehouden. De broers en zussen van Rooie Appie, Vale Tijger, Rode Duivel, Vale Bijtertje, Bijter 816, Bijter 512, Son Old Couple, Vosje 258, Last Lady enz. enz.
Een zoon van Rooie Appie, kinderen van de “259”,NL77-323259 zoon Appie. Dit is wel één van de beste kinderen die Rooie Appie heeft voortgebracht. En vele andere Vossen.
Vanaf toen wist ik het zeker: deze duiven moet ik hebben, en zijn er verschillende duiven van Twello naar Naaldwijk gegaan.
Waaronder zeven kleinkinderen van het Gouden Koppel:

  • Twee uit de Vale Tijger
  • Eén uit de Rode Duivel
  • Eén uit de Last Lady
  • Twee uit Vosje en
  • Eén uit Bijter 816, een kleinzoon van Rooie Appie.

Ook had ik kleinkinderen van Rooie Appie van Henk Kuylaars
Dit aangevuld met zes rechtstreekse van Bertie Camphuis uit broers en zussen Wonderboy 05 en 06, en een zoon Wonderboy 05 enz. Ook een kleinzoon van James Bond.
Ik had in vijf jaar tijd een superkweekhok opgebouwd. Ook de successen die mensen hadden met mijn duiven kwamen binnen.
Het noodlot sloeg toe, en eind 1998 heb ik alles verkocht i.v.m. privé-omstandigheden.

In 2000 vloog mijn vader een 6e in Zuid-Holland op ruim 10.000 duiven vanuit Peronne met een kleinzoon van mijn Vale Tijger. Deze zat toen weer bij familie Romein. Al mijn rechtstreekse Romein-duiven zijn in 1998 terug gegaan naar Frederikshof.

In 2003 ben ik weer opnieuw begonnen met duiven. Mijn Vale Tijger was terug op mijn kweekhok en de eerste rechtstreekse Romein ging weer richting Naaldwijk. Alleen uit de allerbeste! Tinus Stavast zei altijd tegen mij: jij weet wat je wilt hebben, dus zoek maar uit wat je wilt. Ik word er altijd goed en vooral goudeerlijk geholpen. Iedere keer als ik op de Frederikshof kom, kom ik echt in een mekka.
Het mekka van de RODE VOSSEN.